T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ANTALYA ELMALI MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ

Restorasyon, Konservasyon ve Müze Faaliyetleri

Antalya Elmalı Müzesi Restorasyon ve konservasyon laboratuvarı; her türlü donanım ve malzemeye sahip sayılı laboratuarlardandır.

Laboratuvarın ilk kuruluş aşamasında eksikliklere rağmen, laboratuvarda aktif olarak çalışmalar devam etmiştir. İlerleyen dönemlerde eklenen gelişmiş cihazlar ve güçlü donanım ile müze depolarında muhafaza edilen kültür varlıkları ve teşhir salonlarındaki eserlerin restorasyonu ve konservasyonu yapılmaktadır.

Gürol TALİ

Kültür varlıkları bakımından oldukça zengin bir mirasa sahip olan Elmalı bölgesi ve yöresinin, bu zengin mirası belgeleyen kültür varlıklarının tüm bakım ve onarımları yoğun çalışmalar ile müze bünyesindeki laboratuvarda sürekli olarak devam etmektedir.

Antalya Elmalı Müzesi Restorasyon konservasyon laboratuvarında organik ve inorganik her türlü eserin restorasyon ve konservasyon uygulamaları; her geçen gün ilerleyen bilimsel çalışmalar, teknolojik donanım ve yeni sistemler takip edilerek çalışmalar bu yönde sürdürülmektedir.

DSC_0108.jpg

DSC_0076.jpg

Antalya Elmalı Müzesi Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarında altın, gümüş, bakır, tunç, demir ve bronz gibi metal eserlerle birlikte seramik, taş, cam, mozaik, ahşap, kağıt, deri, tekstil gibi organik ve inorganik tüm taşınabilir kültür varlıklarının restorasyon ve konservasyon işlemleri yapılmaktadır.
DSC_0107.jpg

Eserler laboratuvara girmeden önce uzman arkeologların gözetimi altında, uzman restoratörler tarafından bozulma derecelerine göre seçilerek sınıflandırılır. Laboratuvara giren eserler ilk olarak fotoğraflanıp eserin kendisine ait bilgiler, eser kimlik kartlarına, yazılı ve dijital ortamda kaydedilir. Eserlerin cinsine yapısına malzemesine göre esere uygulanacak yönteme karar verilip, gereken müdahale uygulanmaktadır.
DSC_0093.jpg

Antalya Elmalı Müzesi Restorasyon ve Konservasyon  laboratuvarının amacı, belgeleme ve arşivleme ile kayıt altına alınan, insanlığın ortak mirası olan kültür varlıklarımızı koruyup yaşatmak ve onları gelecek kuşaklara sağlıklı bir biçimde aktarmaktır.